Pohjanmaan Valokuvakeskuksen logo.

Syntyjä Syviä – Songs of wit and widsom

22.06.2022 - 

27.08.2022 | 

Jenni Haili

Dyynet.

Syntyjä syviä ammentaa aiheensa eri kansojen luontomytologioista. Tuonpuoleisella on oma topografiansa, jumalat asuvat vuorilla, haltiat metsässä tai vesistöissä. Oikeastaan kaikki keskeiset myyttiset tapahtumat ja toimijat ovat paikallistuneet luontoon.

Näyttelyn kuvat on vedostettu 1860 ja —70-luvuilla laajasti käytössä olleella märkälevytinatypiamenetelmällä. Tinatypia on suorapositiivivalokuva, jossa mustattu metallilevy (näyttelyssä mustaksi elaksoitu alumiini) herkistetään juuri ennen kuvan valottamista ja kehitetään heti tämän jälkeen.

Jenni Haili (s. 1980) on Aalto yliopiston Taiteiden ja muotoilun korkeakoulun Valokuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2011 valmistunut kuvataiteilija. Haili työskentelee monien tekniikoiden parissa, kuitenkin pohjaten työnsä useasti valokuvaan. Hailin teoksissa medium ja muoto linkittyvät teosten sisältöön merkityksellisellä tavalla. Keskeistä hänen tuotannossaan on piilottamisen ja esittämisen tematiikka. Hailin teoksia on nähty useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hän työskentelee taiteellisen työn ohessa valokuvauksen tuntiopettajana Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa Helsingissä.