Pohjanmaan Valokuvakeskuksen logo.

Pimiön maisemat – Liquid Density Landscapes

23.02.2022 - 

02.04.2022 | 

Martti Jämsä

Valokuvataiteilija Martti Jämsän 23.2.–2.4.2022  esillä oleva Pimiön maisemat – Liquid Density Landscapes -näyttely antaa laajan kuvan maamme yhdestä arvostetuimmasta valokuvataiteilijasta.  Näyttelyssä yhdistyy Jämsän kahden aikaisemman Pimiö ja Vapaa valuma – Liquid Density näyttelyiden teoksia. Lisäksi selattavissa on myös Jämsän kirjoja ja portfoliota. Näyttely käsittää valokuvakeskuksen gallerian lisäksi myös Lapuan Vanhan Paukun Patruunagallerian tilat.

Martti Jämsä toteaa Pimiö-näyttelynsä esittelyteksistä pimiössä tapahtuvasta taikuudesta: “Hopeabromidi (AgBr) on yksi mustavalkoisen valokuvan keskeisistä raaka-aineista. Hopeamineraali, alkuaine, jalometalli! Mutta valokuva ei ole pelkästään kemiaa ja materiaa. Onnistuessa voi pienessä paperinpalassa nähdä jotakin sellaista, jota on mahdotonta sanoilla kuvata. Voi nähdä ihmeen, joka on suostunut tulemaan näkyville.” 

Seleenitoonatut hopeagelatiinivedokset Jämsä on valmistanut omassa pimiössään pelkästään valokuvakemian ja valon avulla. Tällaisista ilman kameraa tehdyistä valokuvista käytetään termiä camera-less photography.

****
Martti Jämsä  (s.1959 Jokioinen) on Helsingissä asuva ja työskentelevä valokuvataiteilija, joka tunnetaan erityisesti analogiseen mustavalkokuvaan pohjautuvasta ilmaisustaan. Jämsä on pitänyt lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä, joista viimeisimpänä yksityisnäyttely Valokuvagalleria Hippolytessä loppuvuodesta 2021. Lisäksi hän on julkaissut useita kirjoja, kuvasalkkuja ja portoflioita. Hänen teoksiaan on useissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa.
www.marttijamsa.fi