Pohjanmaan Valokuvakeskuksen logo.

Kananjalkainen Metsästäjä Leppäkerttu

27.04.2022 - 

21.05.2022 | 

Adele Hyry

Punertava kuva, jossa henkilö ottaa kuvan peilin kautta.

Valokuvataiteilija Adele Hyryn ensimmäinen yksityisnäyttely perustuu valokuvia ja tekstiä yhdistävään taiteilijakirjaan Chicken-Legged Hunter Ladybug – Kananjalkainen Metsästäjä Leppäkerttu.

Eläimellinen energia, synkkyys ja hupi kietoutuvat toisiinsa valokuvissa, jotka ovat kehollisia viestejä ajan hermoilta. Hetkellisissä ja toistuvissa omakuvissa ja toisten kohtaamisissa muistikuvat, tarinat ja tapahtumat sekoittuvat tuonpuoleiseen kurkottaviksi kokemusvirroiksi.

Valmiita määritelmiä kaihtavat kuvat hämmentävät humoristisesti sukupuoliin ja lajeihin liitettäviä oletuksia. Temaattisessa ytimessä ovat yhtäältä mielen pimeän puolen, tietoisuuden ja esittämisen sekä toisaalta yhteenkuuluvuuden ja sivullisuuden kokemuksien emotionaaliset ulottuvuudet.

Näyttelyssä on esillä valokuvavedoksia taiteilijakirjassa julkaistavista valokuvista, jotka ovat poimintoja Hyryn henkilökohtaisesta valokuva-arkistosta vuosilta 2002–2021. Teokset ovat tekniikaltaan taiteilijan käsin pimiössä tekemiä kromogeenisiä värivedoksia ja hopeagelatiinivedoksia sekä diapositiiveista tehtyjä pigmenttivedoksia. Pohjanmaan valokuvakeskuksessa ensin esitettävä näyttely nähdään seuraavaksi Helsingissä galleria Kalleriassa 9.–30.8.2022.

Adele Hyryn valokuvat leikittelevät elämän intiimillä ulottuvuudella tarjoamatta kuvalliselle ilmaisulle samastumispintaa. Sen sijaan keskiössä on muistoilla ladatun säiliön jakaminen. Se, mitä voisi aluksi pitää omaelämäkerrallisuutena, muuttuu pikemminkin moniääniseksi vuoropuheluksi useiden toimijoiden – kuvattavien (perhe, ystävät ja rakastetut), viitattujen (kuten Pipilotti Rist, Yurie Nagashima, Francesca Woodman) ja taiteilijan välillä. Affektiivisista elementeistä tulee pyyteettömiä, ei-kronologisia kokoonpanoja eilisestä, nykyhetkestä ja huomisen mahdollisuuksista – ‘toisenlaisten maailmojen’ tutkimisesta.” Nimco Kulmiye Hussein

********
Adele Hyry (s. 1994 Espoo) on helsinkiläinen valokuvataiteilija ja kirjoittaja. Hänen työskentelynsä ytimessä on valokuvista, nauhoitteista ja tekstihavainnoista karttuva arkistomateriaali, jonka parissa leikkimällä hän kokeilee toden ja henkilökohtaisen rajoja. Hyry on opiskellut valokuvausta Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa ja Göteborgin yliopiston Valand-akatemiassa. Taiteilijan teoksia kuuluu yksityisiin kokoelmiin Suomessa. www.adelehyry.com
*******
Lisätietoa tulevasta julkaisusta:

Chicken-Legged Hunter Ladybug – Kananjalkainen Metsästäjä Leppäkerttu on Adele Hyryn vuonna 2022 julkaistava esikoistaiteilijakirja, joka yhdistää kokeellisesti valokuva- ja tekstiosuuden. Temaattisten osioiden väleissä on Hyryn ja kuraattori Nimco Kulmiye Husseinin välisiä kohtaamisia, joissa käydään keskustelua teoksen sisällöistä ja taiteilijan ajatusprosessista. Projektia on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

********
Näyttelyn  avajaiset keskiviikkona 27.4. klo 17-19, jolloin taiteilija on myös itse paikalla. Tervetuloa!