Pohjanmaan Valokuvakeskuksen logo.

In Media Res

12.10.2022 - 

17.11.2022 | 

Novia

Taideteos, jossa pyöreällä pöydällä on punainen pöytäliina. Liinan päällä on tee kuppi, naispatsas maljakko, jossa on kukkia, Geisha karkkirasia ja kynttilöitä.

Ammattikorkeakoulu Novia, Pietarsaari
Valokuvataide ja kuvataide

1700-luvulla ja romantiikan aikana syntyi myytti taiteilijasta, joka oli dekadentti boheemi. Dekadentit boheemit ajattelivat, elivät sekä näyttivät erilaisilta. He näyttäytyivät nälkäisinä ja väärin ymmärrettyinä neroina. Kärsimys oli taiteilijalle tärkeää.   He olivat irrationaalisia, henkisiä ja ehdottomasti yksilöitä.  Myytti elää vielä tänäänkin kaupungeissa kuten Berliini tai Pariisi. 

Nykyään taiteilijalta vaaditaan enemmän. Taiteilijan pitää työskennellä yhteiskunnassa yrittäjänä. Hänellä pitää olla nimi, hänen tulee verkostoitua ja hänen pitää näkyä asiaan kuuluvissa foorumeissa. Kulttuuripolitiikassa hallitsee kehitys kohti yrittäjyyttä, mutta on myös pieni ryhmä, joka on tätä vastaan. He valitsevat kärsimyksen ja ulkopuolisuuden ja täten samaistuvat romanttiseen taiteilijamyyttiin. Kärsimys ilmaisee tunnetta, elämää ja läsnäoloa. Niin kuin pyhiinvaeltaja, joka heittää itsensä alttarin eteen, vartalo paljaana, jotta saisi vahvemman kokemuksen läsnäolosta. 

Näyttelymme kostuu 22 valokuva- ja kuvataideopiskelijan sekä kahden opettajan töistä. Kaikilla on omat unelmat, intohimot sekä tavoitteet. Näyttelyssä on esillä valokuvia ja videoita siitä keitä me olemme ja minne olemme menossa. Jotkut tunnistavat itsensä perinteisinä visuaalisina tekijöinä, muut ovat ylpeitä nykyisyydestä ja toiset ovat, tai haluavat olla, jotain mitä ei vielä ole olemassa. Niin kauan kuin löytyy tunnelma vapaudesta, luodaan ajatuksia, kuvia ja teoksia.

Mukana näyttelyssä:
Rufina Kulbaeva 
Alexandra Sandbäck 
Nicole Hjelt 
Julia Fredriksson 
Johannes Romppanen 
Vilma Forsblom 
Emilla Härkönen 
Teemu Mustonen 
Dennis Renlund 
Cajsa Sundqvist 
Fredrik Prest 
Jonatan Brotin 
Josefin Borgenfalk 
Mikael Liikanen 
Emppu Engman 
Ellen Wiklund 
Fanny Halén 
Erika Strand 
Yuka Almay 
Benjamin Nordberg 
Daniela Ström 
Emilia Krokfors 
Kasper Dalkarl 
Lars Rebers