Ammattikorkeakoulu Novia, Pietarsaari
Valokuvataide ja kuvataide
1700-luvulla ja romantiikan aikana syntyi myytti taiteilijasta, joka oli dekadentti boheemi. Dekadentit boheemit ajattelivat, elivät sekä näyttivät erilaisilta. He näyttäytyivät nälkäisinä ja väärin ymmärrettyinä neroina. Kärsimys oli taiteilijalle tärkeää. He olivat irrationaalisia, henkisiä ja ehdottomasti yksilöitä. Myytti elää vielä tänäänkin kaupungeissa kuten Berliini tai Pariisi.
Nykyään taiteilijalta vaaditaan enemmän. Taiteilijan pitää työskennellä yhteiskunnassa yrittäjänä. Hänellä pitää olla nimi, hänen tulee verkostoitua ja hänen pitää näkyä asiaan kuuluvissa foorumeissa. Kulttuuripolitiikassa hallitsee kehitys kohti yrittäjyyttä, mutta on myös pieni ryhmä, joka on tätä vastaan. He valitsevat kärsimyksen ja ulkopuolisuuden ja täten samaistuvat romanttiseen taiteilijamyyttiin. Kärsimys ilmaisee tunnetta, elämää ja läsnäoloa. Niin kuin pyhiinvaeltaja, joka heittää itsensä alttarin eteen, vartalo paljaana, jotta saisi vahvemman kokemuksen läsnäolosta.
Näyttelymme kostuu 22 valokuva- ja kuvataideopiskelijan sekä kahden opettajan töistä. Kaikilla on omat unelmat, intohimot sekä tavoitteet. Näyttelyssä on esillä valokuvia ja videoita siitä keitä me olemme ja minne olemme menossa. Jotkut tunnistavat itsensä perinteisinä visuaalisina tekijöinä, muut ovat ylpeitä nykyisyydestä ja toiset ovat, tai haluavat olla, jotain mitä ei vielä ole olemassa. Niin kauan kuin löytyy tunnelma vapaudesta, luodaan ajatuksia, kuvia ja teoksia.
Mukana näyttelyssä:
Rufina Kulbaeva
Alexandra Sandbäck
Nicole Hjelt
Julia Fredriksson
Johannes Romppanen
Vilma Forsblom
Emilla Härkönen
Teemu Mustonen
Dennis Renlund
Cajsa Sundqvist
Fredrik Prest
Jonatan Brotin
Josefin Borgenfalk
Mikael Liikanen
Emppu Engman
Ellen Wiklund
Fanny Halén
Erika Strand
Yuka Almay
Benjamin Nordberg
Daniela Ström
Emilia Krokfors
Kasper Dalkarl
Lars Rebers