Pohjanmaan Valokuvakeskuksen logo.

Body History Museum

26.06.2024 - 

31.08.2024 | 

Alexandra Marina

Body History Museumillumination & movement

Body History Museum is a multidisciplinary conceptual project about body history and body image – created from the perspective of a marginalized, disabled body with the idea that the body is a historical record. The body is an archive.

The museum takes on different forms but at POVA Alexandra Marina is showing her works focusing on illumination and movement, where the fat, disabled body takes space and experiences its history.

Alexandra Marina (b. 1986) is a multidisciplinary artist based in Pietarsaari who looks at body image and self-portraiture with a wide lens, using everything from objects to poems to x-rays, alongside photography, to capture and manifest the different bodies that have been called hers.

Kehohistoriallinen museo

Alexandra Marinan taiteellinen ilmaisu resonoi syvältä omista kokemuksistaan kroonisesti sairaana ja osittain vammaisena, mikä antaa hänelle ainutlaatuisen näkökulman maailmaan ja sen taiteelliseen tulkintaan. Hän käsittelee taiteessaan rohkeasti ja leikkisästi aiheita kuten kehonkuva, krooninen sairaus ja syrjintä, mikä tuo teoksiin sekä intiimiyttä että yhteiskunnallista terävyyttä. Alexandra Marina, joka määrittelee itsensä tanssijaksi, tutkii kehoa dynaamisesti, käyttäen sitä sekä kerronnan välineenä että tutkimuskohteena erilaisissa sosiaalisissa ja fyysisissä ympäristöissä.

Teoksena ”Kehohistoriallinen museo” on liikepohjainen valokuvaprojekti, jossa keho ei ainoastaan täytä tilaa vaan myös aktiivisesti kohtaa ja käsittelee omaa historiaansa. Tämä projekti esittelee kehoa elävänä historiallisena arkistona ja kokemusten kokoelmana, jossa Alexandra Marina haastaa konventionaaliset kehon representaatiot ja luo tilaa keholle, joka on kokonaan hänen hallinnassaan. Teos ylittää taiteellisen ilmaisun rajoja ja muodostuu sekä henkilökohtaiseksi että yhteiskunnalliseksi teoksi.

Alexandra Marinan lähestymistapa kehon kohtaamisiin terveydenhuollossa, diagnooseissa ja traumoissa on syvällinen. Hän käyttää monipuolisesti eri dokumentteja, kuten valokuvia, röntgenkuvia ja diagnoosikoodeja, jotka toimivat muotokuvina eri kehoista, joita on historiallisesti kutsuttu hänen omikseen. Tämä tutkimuksellinen ja surutyötä sisältävä metodi auttaa ymmärtämään, miten erilaiset kokemukset ja yhteiskunnalliset rakenteet muovaavat kehonkuvaa ja identiteettiä.

Kehohistoriallinen museo / Body History Museum on merkittävä taideprojekti, joka tarjoaa syvällisen ja koskettavan näkökulman kehon ja identiteetin kysymyksiin. Alexandra Marinan monitieteellinen ja monimediaalinen ote rikastaa käsitystämme taiteen yhteiskunnallisista vaikutuksista ja sen kyvystä edistää marginalisoitujen ryhmien voimaantumista. Tämä projekti ei ainoastaan haasta katsojan käsityksiä, vaan myös tarjoaa uusia välineitä ymmärtää kehoa kulttuurisen ja historiallisen tutkimuksen kohteena, minkä vaikutus yleisön tietoisuuteen ja asenteisiin on merkittävä.

-Esa Luoto