Pohjanmaan Valokuvakeskuksen logo.

Esittely

Suomessa on yhteensä 8 valokuvakeskusta. Muut valokuvakeskukset ovat:

  • Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus r.f.
  • Luovan valokuvauksen keskus ry
  • Mikkelin valokuvataide ry
  • Valokuvakeskus Nykyaika ry
  • Pohjoinen valokuvakeskus
  • Valokuvakeskus Peri
  • Victor Barsokevitsch –seura ry

Lisäksi Helsingissä toimii valokuvagalleria Hippolyte, jota ylläpitää Valokuvataiteilijoiden liitto ry.

Pohjanmaan valokuvakeskus LAKEUS ry, lyhyemmin POVA, on  Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella toimiva valokuvakeskus.

POVA edistää valokuvataiteen ja –taiteilijoiden tunnettuutta alueellaan, pyrkii luomaan valokuvataiteilijoille heidän työskentelyään edistäviä olosuhteita sekä sitoo yhteen valokuvataiteesta kiinnostuneita henkilöitä.

POVAlla on sekä näytteilleasettajille että yleisölle maksuton galleria Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa, Lapualla. Näyttelytoimintaa on myös Kurikan Wanhan Aseman galleriassa.  Järjestämme noin 13 valokuvataiteen näyttelyä vuosittain. Jäsenistön käytössä on pimiö sekä suurkuvatulostin Kulttuurikeskus Vanhan Paukun tiloissa.

POVAn toimintaan kuuluu myös erilaisten luentojen ja kurssien järjestäminen. Valokuvakeskus tekee läheistä yhteistyötä Lapuan kaupungin museoiden ja Vanhan Paukun taiteilijaresidenssin kanssa.

"

Valokuvakeskus perustettiin valokuvataiteen tunnetuksi tekemiseen Pohjanmaan kolmen maakunnan alueella.

Historia

Lapualla sijaitseva Pohjanmaan valokuvakeskus on sitoutunut omaan maakuntaansa ja sen valokuvahistoriallisiin juuriin  sekä toimii kiinteässä yhteydessä lähiseudun muiden kulttuurilaitosten ja toimijoiden kanssa kansainvälisiä yhteistyökumppaneita ja kontakteja unohtamatta.

Vuosien 1900–1980 aikana Lapualla toimi Pyhälahden valokuvaamo, jonka viimeinen omistaja Heikki Pyhälahti lahjoitti kuvaamon välineistön sekä negatiivikokoelmat Lapuan kaupungille (1982). Lahjoituksen ehtona oli valokuvaamomuseon perustaminen Lapualle ja kokoelmien säilyttäminen kaupungin hallussa. Pyhälahden kokoelmien sekä valokuvaamomuseoajatuksen osuus keskuksen syntyyn juuri Lapualle oli ratkaiseva.

Ajatus omasta maakunnallisesta valokuvakeskuksesta heräsi jo tammikuussa 1992 Kalervo Puskalan sanomalehti Ilkalle antamasta haastattelusta. Välittömästi artikkelin julkaisun jälkeen perustettiin toimikunta, joka ryhtyi valmistelemaan Pohjanmaan valokuvakeskusta. Asia esiteltiin Etelä-Pohjanmaan maakuntaliiton kulttuuri- ja kotiseutuvaliokunnalle helmikuussa 1992. Saman vuoden huhtikuussa Vaasassa esiteltiin toimikunnan laatima muistio, jossa todettiin, että keskus on välttämätön näin laajalle alueelle, jossa ei ollut yhteistä valokuvataiteen koordinoijaa.

"

Kärjeksi valokuvataide ja valokuvataiteilijoiden työskentelymahdollisuuksien edistäminen.

Valokuvakeskuksen perustamiskokous pidettiin toukokuussa 1997. Yhdistyksen nimeksi tuli Pohjanmaan valokuvakeskus LAKEUS ry ja puheenjohtajaksi valittiin Kalervo Puskala. Toiminta-alueeksi kirjattiin virallisesti Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan liittojen alue.

Vuonna 2015 valokuvakeskus linjasi, että tulevaisuudessa valokuvakeskus keskittyy edesauttamaan valokuvataiteen tunnettuutta ja valokuvataiteilijoiden työskentelyä. Näyttelypolitiikkaa pyrittiin muokkamaan ammatillisempaan suuntaan. Samalla Pohjanmaan valokuvakeskus otti käyttöön nimensä lyhenteen POVA.